Tu stii ce ingrediente contine lotiunea ta de corp?

Pielea este cel mai mare organ al nostru iar ceea ce aplicăm pe piele va fi absorbit direct în organism. De aceea este important șă știm ce conțin produsele pe care le folosim în ritualul nostru zilnic de îngrijire, iar o piele sănătoasă reprezintă un corp sănătos!

Probabil ai văzut lista interminabilă de ingrediente la o anumită loțiune cumpărată din supermarket. Nu-i așa că nu ai nici cea mai vagă idee ce scrie acolo?

Ei bine, la fel eram și eu până în urmă cu doi ani, când am realizat că loțiunea mea de corp nu mai reprezintă o siguranță pentru pielea mea.

Printre cele mai dăunătoare ingrediente din produsele cosmetice, folosite într-o gama largă, de la pasta de dinți până la crema de mâini, se numără sărurile de aluminiu, BHA/BHT, DEA/TEA, uleiurile minerale, detergenții antibacterieni, parabenii, derivații PEG, coloranții și parfumurile sintetice.

Toate aceste substanțe pot fi cancerigene provocând diverse probleme de sănătate: de la dureri de cap, amețeli, alergii și iritații ale pielii până la afecțiuni grave de sănătate. De exemplu, parabenii au fost asociați cu mai multe tipuri de cancer – în special cancerul la sân.

Toate aceste substanțe toxice intră in organismul nostru, ne îmbibă cu parfumuri sintetice, coloranți artificiali și conservanți chimici.

Iată o listă cu cele mai periculoase substanțe folosite în cosmetice:

 • Aluminium chloride – folosit în antiperspirante, blochează porii pielii, împiedicând eliminarea toxinelor.
 • Triclosan – folosit în produsele antibacteriene, este asociat cu tulburările endocrine și cu diverse tipuri de cancer.
 • Mineral oil, paraffin oil – se găsesc în produsele pentru copii și loțiunile de corp, inhibă capacitatea pielii de a respira, blocând toxinele în corp.
 • BHA/BHT – folosite ca antioxidanți într-o gamă largă de produse, sunt dăunătoare sistemului imunitar, nervos și respirator.
 • DEA/TEA – utilizați ca agenți de spumare, aceste substanțe sunt potențial cancerigene. Sunt prezente în șampoane, geluri de duș, exfoliante etc.
 • Dimeticona – împiedică pielea să respire, nu este biodegradabilă – fapt pentru care poluează mediul înconjurător.
 • Methyl/Propyl/Butyl/Ethyl/Isobutyl Paraben– folosiți ca conservanți, parabenii afectează sistemul hormonal și sunt asociați cu mai multe tipuri de cancer.
 • Polyethylene glycol (derivații PEG) – folosite ca emulgatori, provoacă adesea iritații ale pielii.
 • Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS) – folosit pentru a conferi o spumă abundentă cosmeticelor, provoacă iritații ale pielii și se află printre cauzele apariției eczemei.
 • Coloranții sintetici – utilizați atât în cosmetică cât și în industria alimentară, coloranții sintetici pot provoca alergii, urticarii și astm.
 • Parfumurile sintetice – conțin ftalați, care pot provoca amețeli, dureri de cap, astm și alergii.

Sfatul meu este să nu mai folosești produse cosmetice care au în compoziția lor astfel de substanțe și să citești cu atenție ingredientele de pe etichetă atunci când îți achiziționezi o nouă loțiune de corp, o cremă pentru față sau un săpun. Chiar dacă este menționat pe etichetă ca fiind un produs natural, cel mai bine este să te asiguri de asta citind lista cu ingrediente.

Orientează-te înspre cosmeticele naturale, handmade, manufacturate de către producătorii mici, care folosesc numai ingrediente vegetale (unturi și uleiuri naturale, vegetale, uleiuri esențiale și hidrolate naturale). Aceste ingrediente le găsim în natură – oaza la care ne întoarcem și ne vom întoarce mereu – ingrediente naturale, sigure pentru pielea noastră și organismul nostru.

P.S.: Bineînțeles, o piele frumoasă trebuie hrănită și din interior, de aceea alimentația sănătoasă, cu mult verde (legume, fructe) precum și 30 de minute de gimnastică pe zi vor face minuni pentru pielea ta.

Nu uita, pielea ta merită tot ce e mai bun!

 

Cu drag,

Roxana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s